T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MALATYA / HEKİMHAN - Aşağı Güzelyurt Ortaokulu

İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi

İletişimin İnsan Hayatındaki Önemi

İletişimin pek çok tanımı bulunmaktadır. İletişim, belirli araçlar kullanarak, bilgi, düşünce ve tutumların karşılıklı aktarılmasıdır. 

"İletişim nedir?" kısaca belirtmek gerekirse, beşikten mezara kadar hep insanla olan ve insan için hava kadar hayati önemi olan bir ihtiyaçtır. İletişim anlam arama çabasıdır, insanın başlattığı, kendisini çevresinde yönlendirecek ve değişen gereksinimlerini karşılayacak şekilde uyarıları ayırt etme ve örgütlemeye çalıştığı yaratıcı bir edimdir.

İnsanoğlu, var olduğu günden bugüne kadar iletişim kurmak için çeşitli araçlara başvurmuştur. İletişim geçmişten bugüne kadar sürekli gelişerek ilerlemiştir. İlk başta beden diliyle, el- kol hareketleriyle, jest ve mimiklerle, ateş yakarak, duman çıkararak, mağaralara resimler çizerek, kralların sarayına çeşitli figürler yaparak iletişim kurulurken, daha sonra teknolojinin gelişimine paralel olarak iletişim araçlarının da yeni gelişmeler olmuştur. 

Postanın icadıyla başlayan bu yeni süreç, telgraf, telefon, gazete, radyo, televizyon ve internet gibi yazılı ve görsel araçların buluşuyla iletişim baş döndürücü bir hızla gelişim göstermiştir. Her iletişim aracının etki alanı bir öncekinden çok daha fazla olmuştur. Yeni iletişim araçlarının devreye girmesi neticesinde bireylerle, gruplarla ve kitlelerle iletişim kurma çok daha pratik ve hızlı gerçekleştirilmiştir. 

´Etkili İletişim´ Nedir?

İletişim hayatın vazgeçilmez bir gereğidir. İnsanların bir araya gelmeleri ya da birlikte yaşayabilmelerinin olmazsa olmazı iletişimdir. İnsanlar arasında bilgi, duygu, düşünce paylaşımı iletişimi oluşturur. Doğası gereği iletişim kurmak insanın temel ihtiyaçları arasındadır. Aile, okul, iş, arkadaş, eş, kurumlar hatta devlet bile bireyin iletişim kurduğu birimlerdir.

Birey, sosyal çevrede sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmek için iletişim kurmak zorundadır. Ayrıca ruhsal - bedensel ihtiyaçları gidermek için de iletişim oldukça gereklidir. Toplum düzeninin sağlanması ya da kanun ve kuralları sağlıklı bir biçimde işletilmesi için yine iletişim gereklidir. 

Sağlıklı bir iletişimin kurulabilmesi için, ilgili tarafların üzerinde anlaştıkları ve bu sayede aralarında bilgi alış verişini sağlayabilecekleri ortak bir dilin paylaşılmasına ihtiyaç vardır. Ancak kurulan bütün iletişimler olumlu değildir. Birisiyle yumruklaşmak, ağız dalaşına girmek de bir iletişim şeklidir.

Olması gereken, her alanda her birimle sağlıklı iletişim kurmayı başarmaktır. Sağlıklı iletişim kurmanın temel doğruları vardır. Bunlar:

  • Doğal olmak
  • Kabul etmek ve saygılı olmak
  • Empatik olmak
  • Tutarlı olmak
  • Güven verici olmak
  • Yargılayıcı olmamak
  • Ortak ihtiyaçlara yönelir olmak
  • Açık olmak
  • Uzlaşmacı olmak
  • Gerçeği doğru dille aktarmak
  • Kişileri değil problemi eleştirebilmek

İlgili ve farkındalıklı olmak

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.02.2019 - Güncelleme: 21.02.2019 09:01 - Görüntülenme: 396
  Beğen | 0  kişi beğendi